Doprava pouze za 49 Kč se Zásilkovnou!

Pochopením primitivních reflexů podpoříte harmonický vývoj dítěte

Primitivní reflexy hrají klíčovou roli v raném vývoji dítěte a mohou ovlivňovat jeho psychomotorický vývoj, duševní zdraví nebo emoční prožívání až do dospělosti. Proto je jejich včasná identifikace a speciální cvičení pro děti velice důležité. Jak tento problém zvládnout, poradí fyzioterapeutka a speciální pedagožka z pražského Centra Sarema, Mgr. Irena Liscová.

blog - Sarema - medailonek_02SAREMA_Praha_03n

Co jsou primitivní reflexy

Jedná se o motorické reakce, které se formují v rané fázi života, tedy v prenatálním období a po narození dítěte. Mají zásadní vliv na průběh porodu, na miminko po narození a v prvních měsících života. Každý tento reflex má však časově omezenou dobu a postupně samovolně mizí.  Pokud se sami neutlumí včas, může to mít negativní vliv na další psychomotorický vývoj dítěte. V takovém případě mluvíme o přetrvávajících primitivních reflexech a je vhodné zahájit cvičení pro utlumení jejich vlivu.

Jak poznáte tento problém?   

Rodiče obvykle přicházejí s tím, že jsou jejich děti nesoustředěné, mají řečové obtíže, jsou motoricky neobratné, nekoordinované, dále se objevují emocionální výkyvy, rychlé střídání nálad, obtíže se zvládnutím učiva a podobně. „Primitivní reflexy bývají často také přítomny u dětí s vadným držením těla, skoliózou nebo plochonožím. Přetrvávání primitivních reflexů také často vidíme u dětí s poruchami nebo odchylkami ve smyslovém zpracování. Abychom mohli dobře vnímat příchozí informace, potřebujeme dobře fungující smysly - zrak, sluch, čich, chuť, hmat, propriocepci a vestibulární systém. Správné smyslové zpracování je důležité pro provádění každodenních činností, pozornost, komunikaci, příjem potravy, rovnováhu nebo motoriku,“ vysvětluje Mgr. Irena Liscová, fyzioterapeutka a speciální pedagožka z pražského neurorehabilitačního Centra Sarema, která se této oblasti dlouhodobě věnuje.

SAREMA_Praha_07n

U těchto dětí neproběhl psychomotorický vývoj pravděpodobně zcela optimálním způsobem a vyvíjející se mozek tak nemohl tyto reflexy zpracovat a "utlumit" je. Proto u těchto dětí stále přetrvávají a mohou způsobovat i takové symptomy, jako jsou poruchy učení, řečové obtíže nebo poruchy soustředění. Pokud jsou tyto symptomy skutečně způsobené přetrvávajícími primitivními reflexy, je potřeba s nimi systematicky pracovat a tím problémy zmírnit nebo dokonce zcela odstranit.

Proč k přetrvávajícím primitivním reflexům dochází? 

Příčin tohoto problému je celá řada. Nejčastěji to jsou různé obtíže v těhotenství matky (stres, hormonální nerovnováha, nejrůznější nemoci, působení patogenů), špatné uložení plodu v děloze (např. příčná poloha, poloha koncem pánevním), dále komplikace při porodu (dlouhý, nepostupující porod, porod klešťový) nebo předčasné porody.

Problém má stále více dětí

Děti, které chodí na terapii pro zmírnění vlivu primitivních reflexů se vzdělávají obvykle v běžných základních a mateřských školách. Mají například drobné odchylky v rámci motoriky (neobratnost, horší koordinace), mají obtíže se zvládáním emocí, učivem ve škole, jsou nesoustředěné. Obecně se dá mluvit o nezralosti. Možností léčby  je terapie na utlumení vlivu primitivních reflexů. Tyto terapie se nazývají Neurovývojová stimulace (NVS) a terapie Neuromotorické nezralosti (INPP). Mohou je poskytovat neurorehabilitační centra jako doplňkovou službu, ale i další poskytovatelé, absolventi těchto odborných kurzů.

Nechci přesně určovat, do kdy by měl jaký primitivní reflex vymizet, každý autor uvádí trošku něco jiného. Ale v průběhu prvního roku života by se měly primitivní reflexy utlumovat, říká fyzioterapeutka Liscová. Pokud ale reflexy přetrvávají delší dobu, mohou způsobit komplikace a ovlivnit psychomorický vývoj dítěte až do dospělosti. V pozdějším věku mohou primitivní reflexy ovlivinit svalové napětí, horší koordinaci pohybu, psychiku, strach, nejistotu,  vnímání těla a mnoho dalších faktorů, dodává expertka Irena Liscová.

Co ovlivňují primitivní reflexy?

SAREMA_Praha_08n

Přetrvávající primitivní reflexy mohou ovlivnit koordinaci pohybů, schopnost učení, nadměrnou citlivost a frustraci, koordinaci a rovnováhu. Avšak včasným podchycením projevů primitivních reflexů u dítěte může člověk předejít psychickým i fyzickým potížím. Základem prevence je si všímat už od mala, jak se dítě projevuje, posouvá ve vývoji, jak řeší problémy a funguje v kolektivu vrstevníků,radí odbornice.

Vyhledejte specialistu  

Pokud si myslíte, že něco není v pořádku ve vývoji vašeho dítěte, je dobré navštívit specialistu, jako je fyzioterapeut, ergoterapeut, logoped, speciální pedagog, který absolvoval odborné kurzy Neurovývojové stimulace (NVS) nebo terapie Neuromotorické nezralosti (INPP)„V takovém zařízení na základě vstupního vyšetření, kde jsou provedeny specifické testy na průkaz přítomnosti primitivních reflexů, může dítě začít pravidelně cvičit a zmírnit tak své obtíže. Cvičení jsou zaměřená na dozrávání reflexů, zlepšení rovnováhy a koordinace pohybů, napomáhají posílení středu těla, podporují oční pohyby a mají také velký vliv na utlumení nebo naopak posílení smyslových funkcí, doporučuje Irena Liscová z pražské Saremy.  

Pojišťovny tuto péči nehradí

Kontrola primitivních reflexů  a následná terapie bohužel není hrazena ze zdravotního pojištění a zatím se systémově neprovádí před nástupem dítěte do školy. Celoplošné testování u předškoláků by bylo významným krokem dopředu. Myslím si, že by se dalo předejít spoustě problémům, a pomohlo by dětem, rodičům a v neposlední řadě také pedagogům. Zatím se můžeme alespoň my terapeuti snažit toto povědomí šířit a dětem pomáhat,uzavírá magistra Liscová.

SAREMA_Praha_05n

Pokud vás zajímají další informace o primitivních reflexech, můžete kontaktovat Centrum Sarema – osobně (ordinační doba od 9 do 17 hodin) na adrese Marie Cibulkové 11, Praha 4 – Nusle, nebo na e-mailu či telefonu uvedeném na stránkách www.sarema.cz/praha.

Tento článek vznikl ve spolupráci Centra Sarema a Spokonožka.